« Tagasi

Ilmaveere ja Setomaa Turismitalo UMA MEKK Kevadgurmeel

UMA MEKK Kevadgurmee toob kevade taldrikule ja koostöö lauale

2.–11. mail toimub Vana-Võromaal juba traditsiooniks saanud restoraninädal UMA MEKK Kevadgurmee. Sel kevadel osaleb rekordarv restorane – 12 piirkonna söögikohta pakuvad erimenüüsid, kus vähemalt 50% igast käigust on valmistatud kohalikust Vana-Võromaa toorainest. Menüüd jäävad hinnavahemikku 29–69 eurot.

Kampaania eesmärk on tõsta esile kohaliku tooraine kvaliteeti ning tugevdada koostööd kokkade ja tootjate vahel. „Soovime näidata, et kodumaine tooraine on värske, puhas ja kvaliteetne ning sellest valmivad imemaitsvad restoraniväärilised road," sõnab UMA MEKK Kevadgurmee korraldaja Kristin Krinal.

Eelmise aasta tagasiside oli väga positiivne – külastajate tagasiside põhjal antud hinnangud teenindusele, toidule ja üldisele elamusele jäid keskmiselt vahemikku 4,8–4,9 viiepallisüsteemis. „Eriliselt rõõmustab meid, et mitmed inimesed planeerivad Kevadgurmee ajaks koguni oma kevadpuhkuse Vana-Võrumaale – see on suurim tunnustus meie restoranidele ja kohalikele tootjatele," ütleb Krinal.

Kevadised menüüd ühendavad klassikalise tooraine ja uudse lähenemise. Näiteks muutub Ööbikuoru Villas lihtne kartul krõbedaks vahvliks, Ugandi Restos aga peeneks pave'iks. Kristin Krinal räägib, et igal aastal joonistub välja enamasti üks tooraine, mis on paljudes kohtades esindatud, sellel aastal on selleks sealiha, mis on pearoa täht viies UMA MEKK Kevadgurmee restoranis. Näiteks võib Suure Muna restorani menüüst leida sea sisefilee, millele annab maitsenüansse must trühvel, samas Tillu kohvikus ja Ilmaveerel on liha saatjaks tume õlle.

Taldrikutel tervitab külalisi loomulikult ka kevadine värskus: eestlaste lemmik karulauk on leidnud koha Tillu kohviku, Uue-Saaluse Veinitalu ja Ilmaveere roogadesse. Metsarestoranis Ürg on neile omaselt lisanud maitsenüansse põnevate kevadiste võrsete ja taimedega.

Valik on tänavu mitmekesine ja sobib erinevatele maitse-eelistustele. Näiteks Pauline restoran üllatab vutiga – see delikatess pole varem Kevadgurmee menüüdesse jõudnud. Kalasõbrad peaksid sammud seadma aga Kolm. Köök & Deli poole, kus pakutakse kohalikku Peipsi koha fenkolileemes. NAMM resto menüüst leiab aga angersäga ja forelli imekauni mosaiigi, millele lisab värskust kurgikaste.

Kuigi osa restorane on avatud vaid nädalavahetustel, pakuvad viis neist maitseelamusi kogu kümnepäevase perioodi jooksul: Suur Muna, Ilmaveere, Metsarestoran Ürg, NAMM resto ja Ugandi Resto. Avamisaegade ja menüüdega saab tutvuda UMA MEKKi veebilehel ja sotsiaalmeedias. UMA MEKK Kevadgurmee külastamiseks tuleb laud broneerida vähemalt 24 tundi ette. See aitab restoranidel paremini tööjõudu planeerida, vähendab toiduraiskamist ning tagab külalistele reserveeringu nendele sobivatel aegadel.

Tänavuse kampaania uuendus on eriprogrammidega õhtusöögid, mis lisavad toiduelamusele kultuuri- ja meelelahutuslikku väärtust. Näiteks toimub Setomaa Turismitalus 3. mail kolmekäiguline õhtusöök, mida saadab šamanistlik tulerituaal ja väendamine. Uue-Saaluse Veinitalus saab nautida õhtusöögi kõrvale kaunist Anu Tauli kontserti. Lihuniku Äri kutsub külla Itaaliast pärit peakoka, kes seob Haanjas kasvatatud veiseliha ja itaalia köögi kuuekäigulises maitseelamuses. Tillu kohvik on loonud koostöös Käbliku Õlletehasega erimenüü, kus iga roog kõlab kokku käsitööõlledega. Kokku toimub eriõhtusööke neljas erinevas restoranis.

Sel aastal on fookuses ka mahetooraine – kolm restorani Metsarestoran ÜRG, Ugandi Resto ja Lihuniku Äri Haanjas on vastu võtnud mahetoidu väljakutse, kasutades igas roas vähemalt 20% kohalikku mahetoorainet.

Kontakt:
Kristin Krinal
UMA MEKK Kevadgurmee korraldaja
kristin@umamekk.ee
5349 4250